Tetë dokumentet që duhet t’i keni patjetër kur të vendoseni në Zvicër

Dashuria e Zvicrës për dokumentet është legjendare. Edhe nëse doni të ankoheni për sasinë e dokumenteve, me siguri do të duhet të plotësoni një formular për ta bërë këtë.

Tetë dokumentet e mëposhtëm janë absolutisht thelbësorë për jetën në Zvicër, pavarësisht nëse jeni duke vizituar një mik apo planifikoni të zhvendoseni, shkruan The Local.

Ja çfarë duhet të dini.

Coronavirus: Formulari që ju nevojitet për të hyrë në Zvicër

Nga 8 shkurt 2021, pothuajse të gjithë ata që hyjnë në Zvicër do të duhet të plotësojnë një formular. Pothuajse të gjithë ata që hyjnë në Zvicër duhet të plotësojnë formularin e hyrjes në internet.

Pasi të bëhet kjo, ju do të merrni një kod QR të cilin duhet ta tregoni në kontrollin e imigracionit dhe pasaportës nëse ju kërkohet. Disa udhëtarë janë të përjashtuar nga kjo kërkesë. Ato përfshijnë njerëz që hyjnë nga Franca, Gjermania, Italia dhe Austria, për sa kohë që ata nuk po udhëtojnë me ajër. Kjo gjithashtu përfshin punëtorët ndërkufitar.

Kartë sigurimi shëndetësor

Të gjithë banorët e Zvicrës duhet të marrin sigurim shëndetësor privat nga një nga 60 ofruesit e miratuar nga qeveria brenda tre muajve nga mbërritja në vend. Sigurimi bazë mbulon një gamë të gjerë shërbimesh.

Ofruesi juaj i sigurimit do t’ju ofrojë një kartë mikro-të copëzuar që përmban numrin tuaj të policës, numrin tuaj të sistemit të sigurimit të pleqërisë, datën tuaj të lindjes dhe një datë skadimi. Mbajeni këtë sa herë që keni një takim mjekësor dhe kur udhëtoni jashtë shtetit, përcjell tutje albinfo.ch.

Leje qëndrimi/pune

Ky dokument është ndoshta dokumenti më i rëndësishëm në listën tonë këtu. Nëse jeni banor i Zvicrës, do t’ju duhet të keni një nga këto leje. Lloji i lejes që keni, çfarë ju jep të drejtë dhe sa kohë ju lejon të jetoni në Zvicër do të varet nga gjendja juaj e punës në Zvicër, si dhe nga keni ardhur.

E thënë thjesht, ekzistojnë rregulla dhe leje të ndryshme për qytetarët e Bashkimit Evropian dhe Shoqatën Evropiane të Tregtisë së Lirë, dhe për qytetarët e të gjitha vendeve të tjera.

Grupi i parë ka qasje më të lehtë në tregun zviceran të punës falë Marrëveshjes dypalëshe BE -Zvicër të vitit 2002 mbi Lëvizjen e Lirë të Personave. Ndërkohë, vetëm një numër i kufizuar i lejeve për personel të kualifikuar dhe të nivelit të menaxhimit janë në dispozicion për njerëzit nga vendet jashtë BE-së dhe EFTA-s.

Për qytetarët e BE dhe EFTA, lejet kryesore janë leja e qëndrimit B (e cila zgjat pesë vjet nëse keni një kontratë pune të paktën 12 muaj, ose një pozicion të përhershëm), leja e qëndrimit L, për pozicionet deri në një vit, dhe leja e vendosjes C, e cila lejon qytetarët e BE/EFTA të cilët kanë qenë rezidentë në Zvicër për pesë ose dhjetë vjet të qëndrojnë në Zvicër për një kohë të pacaktuar.

Për njerëzit jashtë BE dhe EFTA, ndarja është si më poshtë: Leja L (e vlefshme për një vit, ose 24 muaj në rrethana të jashtëzakonshme); Leja B (e vlefshme për një vit dhe pastaj e rinovueshme çdo vit në shumicën e rasteve, me lejen e lidhur si me punëdhënësin tuaj ashtu edhe me kantonin); dhe leje C, ose leje qëndrimi të përhershëm.

Kartë e sigurimit të pleqërisë (pensionit)

Kjo kartë mjaft e zymtë (me një rrip gri në pjesën e sipërme) është konfirmim se jeni regjistruar në sistemin zviceran të sigurimeve të pleqërisë (OASI; AHV në gjermanisht; AVS në frëngjisht dhe italisht). Ai përfshin emrin tuaj, datën e lindjes dhe numrin tuaj 13-shifror OASI.

OASI është e ashtuquajtura ‘shtylla e parë’ e skemës së pensioneve të pleqërisë zvicerane dhe është e detyrueshme, me punonjësit dhe punëdhënësit që kontribuojnë në skemë. Kontributet e punëdhënësit merren drejtpërdrejt nga paga juaj.

Nëse e humbni këtë kartë OASI, mos u shqetësoni: përfitimet tuaja të pensionit nuk do të preken. Dhe nëse keni nevojë për numrin tuaj, kontrolloni kartën tuaj të sigurimit shëndetësor.

Patentë shoferi

Ju mund të përdorni licencën tuaj nga vendi juaj deri në 12 muaj në Zvicër për sa kohë që të jeni 18 vjeç e lart. Ju gjithashtu do të keni nevojë për një leje drejtimi ndërkombëtare nëse origjinali nuk është me alfabetin romak.

Pas 12 muajsh, megjithatë, do t’ju duhet të shkëmbeni licencën tuaj me atë zvicerane. Shtetasit e BE dhe EFTA nuk kanë nevojë të bëjnë as një test teorik apo praktik për të konvertuar licencën e tyre (megjithëse mund t’ju duhet të kontrolloni vizionin tuaj nga një optometrist).

Në varësi të vendbanimit, shtetasit e vendeve të tjera mund të përjashtohen nga të dy testet, ose mund të kenë nevojë të bëjnë një provë praktike ose teorike ose të dyja.

Ekstrakt nga regjistri i mbledhjes së borxheve

Ky dokument jep detaje mbi borxhet që kanë individët. Është pak më ndryshe nga të tjerët në listë sepse nuk ka gjasa që të kesh qasje në të si i huaj që jeton në Zvicër. Sidoqoftë, mund ta hasni mirë.

Për shembull, nëse jeni duke kërkuar për një apartament në Zvicër, ka të ngjarë të gjeni veten duke ju kërkuar këtë artikull (në gjermanisht – Betreibungsregisterauszug; frëngjisht – extrait du registre des poursuites; italisht).

Për shtetasit zviceranë, sigurimi i këtij dokumenti është thelbësor kur bëhet fjalë për aftësinë për të marrë me qira. Sidoqoftë, për të huajt në Zvicër, një kontratë pune që tregon se sa fitoni konsiderohet një alternativë e vlefshme nga agjentët e pasurive të paluajtshme.

Ekstrakt i të dhënave penale

Ju mund të keni nevojë të siguroni një ekstrakt të regjistrave penalë (gjermanisht – Strafregisterauszug; frëngjisht – Extrait du casier judiciaire; italisht – Estratto del casellario giudiziale) kur aplikoni për disa punë ose për shtetësi zvicerane.

Kartë udhëtimi zvicerane e transportit publik

Nëse planifikoni të udhëtoni me transport publik rregullisht për punë ose kohë të lirë, me siguri do të dëshironi të merrni një kartë udhëtimi nga SBB (CFF në frëngjisht; FFS në italisht).

Kartat më të njohura të udhëtimit janë karta e udhëtimit GA (e cila lejon udhëtim të pakufizuar në rrjetin e transportit publik zviceran për 3,860 franga në vit për udhëtime të klasit të dytë ose 6,300 franga në vit për udhëtime të klasit të parë) dhe kartën e udhëtimit me gjysmë çmimi e cila ju jep 50 për qind zbritje në të gjitha biletat dhe kushton 185 franga zvicerane për vitin e parë, dhe 165 franga nëse rinovoni për një vit të dytë. Opsionet më të lira janë në dispozicion për udhëtarët më të rinj.

Nëse e humbni kartën tuaj të udhëtimit, ose ajo dëmtohet, mund ta zëvendësoni për 30 franga. Një leje e përkohshme do t’ju lëshohet në zyrën e biletave. Mund ta përdorni këtë derisa të vijë e reja. Ju gjithashtu mund të mbani një version elektronik të kartës tuaj të udhëtimit duke përdorur Swiss Pass Mobile.