Shkencëtarët kanë përcaktuar: Këto janë 5 vendet që do të mbijetojnë kur bota të marrë fund

Shkencëtarët kanë identifikuar vendet më të sigurta për të kërkuar strehim në rast të kolapsit global në botë.

Qytetërimi njerëzor është në një “gjendje të rrezikshme” për shkak të dëmit mjedisor të shkaktuar nga ekonomia globale e bazuar në energji, e cila është e ndërlidhur në rrjete komplekse, thanë studiuesit.

Një krizë e rëndë financiare, efektet e ngrohjes globale, shkatërrimi i natyrës, një pandemi më e keqe se Covid-19, ose një kombinim i këtyre mund të rezultojë në një kolaps global, shprehen ekspertët.

Për të vlerësuar se cilat vende do të ishin më elastike ndaj një kolapsi të tillë, vendet u renditën bazuar në aftësinë e tyre për të rritur ushqimin për popullsinë e tyre, në mbrojte të kufijtë e tyre nga emigrimi masiv i padëshiruar, rrjetet e energjisë dhe disa aftësi prodhimi.

Këto vende përfshijnë Zelandën e Re, Islandën, Mbretërinë e Bashkuar, Irlandën dhe shtetin australian të Tasmanisë.

Zelanda e Re u rendit e para në këtë listë për shkak të fuqisë gjeotermale dhe hidroelektrike, tokës bujqësore të bollshme dhe dendësisë së ulët të banorëve.

Në vendin e dytë shkencëtarët kanë vendosur Islandën e cila njihet si shtëpia e bollëkut të burimeve natyrore dhe të energjisë të rinovueshme në formën e termocentraleve gjeotermale dhe hidrocentrale.

Duke qenë shumë më afër Polit të Veriut sesa ekuatorit, klima e Islandës është shumë më e ftohtë se rajonet e tjera të planetit.

Pra, toka e punueshme duhet të vazhdojë të jetë e qëndrueshme pasi klima vazhdon të ngrohet.

Ndërsa toka e Islandës është e akullt dhe në dukje jo mikpritëse, vendi rrit më shumë se gjysmën e prodhimit të tij me energji të rinovueshme, sipas Dhomës së Gjelbër të Tregtisë të SHBA .

Shumë fermerë përdorin serra dhe avull gjeotermik natyror për të “rritur në mënyrë aktive fotosintezën” në bimët e tyre.

Në vendin e tretë radhitet Mbretëria e Bashkuar e cila ka shumë toka bujqësore në dispozicion, ka një klimë të butë dhe një bollek reshjesh që e bëjnë atë një rajon fantastik për të rindërtuar shoqërinë zbuluan studiuesit.

Zona gjithashtu nuk goditet rregullisht me fatkeqësi të mëdha natyrore, gjë që parashikon mirë shanset e saj për mbijetesë.

Por një pengesë e madhe e Mbretërisë së Bashkuar është sasia e saj mjaft e kufizuar e tokës dhe popullsia gjithnjë e në rritje.

Autorët e studimit vunë në dukje se kërkesat për energji të popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar janë mjaft të konsiderueshme për të qenë një problem në rast të një skenari apokaliptik.

Në vendin e katërt Australia kontinent i vetëm në këtë listës. Masa masive e tokës e bëjnë atë një vend tjetër kryesor për të dalë jashtë apokalipsit.

Çdo rajon krenohet me një klimë të ndryshme dhe të butë, të cilat lejojnë rritjen e biodiversitetit bujqësor dhe kafshëve.

Studimi vëren se ndryshimet klimatike pritet të kenë një ndikim të madh në Australi duke përkeqësuar tendencat: rajonet me shi do të kenë më shumë reshje, shkretëtirat do të marrin më pak ujë, etj.

Pemët që thahen dhe thahen për shkak të kushteve të nxehta dhe të thata tashmë kanë çuar në zjarre të përsëritura në kontinent .

Por Tasmania, një shtet ishull drejtpërdrejt në brigjet e Australisë, përballet me më pak efekte nga ndryshimet klimatike dhe tashmë përdor një bollëk stacionesh hidroelektrike dhe me erë.

Një e katërta e ishullit përdoret tashmë për bujqësi, e cila mund të rritet në rast të një fatkeqësie.

Autorët e studimit vërejnë se Tasmania mund të bëhet “barka e shpëtimit” e Australisë nëse kushtet në kontinentin kryesor bëhen të pabanueshme.

I gjithë ishulli i Irlandës vjen në vendin e pestë në listën e ngushtë dhe është veçanërisht një kombinim i Irlandës Veriore – e cila është pjesë e Mbretërisë së Bashkuar – dhe Republikës së Irlandës.

Klima e Irlandës është e ngjashme me atë të Mbretërisë së Bashkuar me shumë reshje dhe tokë pjellore.

Popullsia e ulët e Irlandës anasjelltas do të thotë se ka më pak kërkesë për energji.

Ndërsa rreth një e treta e energjisë së Irlandës erdhi nga burimet e rinovueshme në vitin 2018 , rajoni vazhdon të zgjerojë nismat e tij të energjisë së pastër përmes prodhimit të erës dhe hidrocentraleve.

Kërkesa e ulët e energjisë dhe rritja e burimeve të energjisë së rinovueshme krijojnë një vend premtues për një bunker të fundit të botës, përfunduan autorët.