Zbulohen dy specie të reja dinosaurësh, të mëdha sa një balenë blu

Shkencëtarët kanë konfirmuar zbulimin e dy specieve të reja masive të dinosaurëve në Kinën veriperëndimore – disa nga vertebrorët e parë të zbuluar në rajon, sipas një studimi të ri të botuar të enjten, njoftoi CNN.

Një numër fosilesh kanë dalë nga rajoni veriperëndimor i Kinës vitet e fundit, duke përfshirë Xinjiang dhe pellgun Turpan-Hami.

Fosilet përfshijnë një numër pterosaurësh (zvarranikë fluturues), vezë dhe embrione të ruajtura – si dhe fragmente fosile të rruazave kurrizore dhe kafazeve të brinjëve, të cilat shkencëtarët fillimisht i identifikuan se i përkisnin tre dinosaurëve misteriozë.

Hulumtuesit kanë përcaktuar që atëherë që dy prej atyre ekzemplarëve ishin nga specie të panjohura më parë, të cilat ata i kanë quajtur Silutitan sinensis – “silu” që do të thotë “Rruga e Mëndafshit” në gjuhën Mandarin – dhe Hamititan xinjiangensis, sipas rajonit ku u gjet. Të dy përfshijnë fjalën greke “titan”, që do të thotë “gjigant”, në lidhje me madhësinë e tyre.

Mostra Silutitan vlerësohet të jetë mbi 20 metra i gjatë, ndërsa mostra Hamititan ishte 17 metra e gjatë. Kjo i bën dinosaurët pothuajse aq të mëdhenj sa balenat blu, të cilat shkojnë nga 23 deri në 30 metra në varësi të hemisferës në të cilën ndodhen.

Studiuesit, nga Akademia Kineze e Shkencave dhe Muzeu Kombëtar i Brazilit, publikuan gjetjet e tyre në Raportet Shkencore, pjesë e revistave të familjes Nature.

Fragmentet fosile datuan në periudhën e hershme të Kretakut, rreth 120 deri në 130 milion vjet më parë. Të dy speciet e reja të dyja i përkasin familjes sauropod, një grup dinosaurësh që hanë bimë të njohur për qafën e tyre të gjatë dhe që ishin kafshët më të mëdha që kanë ecur ndonjëherë në tokë.