Pfizer vaksina e parë që merr miratimin e plotë nga FDA

Administrata e Ushqimit dhe Barnave dha miratimin e plotë për vaksinën me dy doza të Pfizer-BioNTech të hënën për personat e moshës 16 vjeç e lart, duke e bërë atë vaksinën e parë Covid-19 që kalon këtë pengesë rregullatore përfundimtare.

“Miratimi i FDA-së për këtë vaksinë është një moment historik ndërsa ne vazhdojmë të luftojmë pandeminë Covid-19,” tha Komisioneri në detyrë i FDA,’së Dr Janet Woodcock në një deklaratë.

“Ndërsa miliona njerëz tashmë kanë marrë me siguri vaksinat Covid-19, ne e pranojmë se për disa, miratimi i FDA-së për një vaksinë tani mund të ngjallë besim shtesë për t’u vaksinuar. Hapi i sotëm na vendos një hap më afër ndryshimit të rrjedhës së kësaj pandemie në Shtetet e Bashkuara”, ka shtuar ai.

Mbulim i plotë i pandemisë Covid-19

Miratimi i plotë mund të ndihmojë në bindjen e disa njerëzve që hezitojnë për vaksinën që të vaksinohen. Një studim i Fondacionit Kaiser Family nga qershori zbuloi se 3 në 10 të rritur të pavaksinuar do të kishin më shumë gjasa të merrnin injeksione nëse një vaksinë miratohej plotësisht.

“Unë shpresoj se ky miratim do të ndihmojë në rritjen e besimit në vaksinën tonë,” tha CEO i Pfizer, Albert Bourla në një deklaratë. “Vaksinimi mbetet mjeti më i mirë që kemi për të ndihmuar në mbrojtjen e jetës.”

Çfarë miratimi i plotë nga FDA mund të ndryshojë në lidhje me vaksinimin kundër Covid

Vendimi i FDA gjithashtu mund të hapë rrugën për më shumë mandate vaksinimi : Shumë biznese prisnin miratimin e plotë para se të kërkonin që punonjësit të vaksinoheshin.

“Miratimi i plotë nuk mund të vinte në një kohë më të rëndësishme, pasi varianti delta shumë ngjitës vazhdon të shtojë ngarkesa të rasteve dhe vdekje në të gjithë SHBA”, tha presidenti dhe CEO i Fondacionit Robert Wood Johnson, Dr. Richard Besser, ish-drejtor në detyrë i Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, thuhet në një deklaratë.

“Unë shpresoj se miratimi i plotë do të adresojë çdo shqetësim të mbetur dhe do të lëvizë shumë njerëz në një” po “për vaksinimin.”

Megjithatë, Besser tha se mungesa e vaksinave në vendet me të ardhura të mesme dhe të ulëta “përfaqëson një dështim global”, duke shtuar, “Sigurimi i një furnizimi adekuat të vaksinave në çdo vend dhe komunitet duhet të jetë një imperativ shëndetësor, ekonomik dhe moral për botën “

Javën e kaluar, zyrtarët federalë të shëndetësisë njoftuan se duke filluar nga 20 shtatori, njerëzit që morën vaksinën Pfizer do të kenë të drejtë për dozat e treta tetë muaj pas dozave të tyre të dyta. FDA nuk ka nënshkruar ende një dozë të tretë në popullatën e përgjithshme, megjithatë, ata me sistem imunitar të kompromentuar janë në gjendje të marrin goditjen shtesë.

Dhe ndërsa miratimi i së hënës nuk mbulon të rinjtë e moshës 12 deri në 15 vjeç, ai grup ende mund të marrë vaksinën Pfizer përmes autorizimit të përdorimit urgjent.

Asnjë vaksinë Covid nuk është autorizuar ose miratuar për përdorim tek fëmijët nën 12 vjeç. Ato priten më vonë këtë vjeshtë ose dimër.

Vaksina e Pfizer është një nga tre në përdorim në SHBA Moderna gjithashtu ka aplikuar për miratim të plotë, i njohur gjithashtu si Aplikimi i Licencimit të Biologics. Johnson & Johnson ende nuk ka aplikuar për miratim të plotë dhe mbetet në përdorim nën autorizimin e urgjencës.

Produkti i Pfizer ishte vaksina e parë Covid që mori autorizimin e përdorimit urgjent, në dhjetor. Që nga e hëna, më shumë se 204 milion doza të vaksinës Pfizer janë dhënë në SHBA, sipas CDC