Banka qendrore gjermane thotë se janë dëmtuar më shumë se 50 milionë euro nga përmbytjet e korrikut

Banka qendrore e Gjermanisë thotë se janë dëmtuar më shumë se 50 milion euro, pas përmbytjeve vdekjeprurëse që goditën një pjesë të vendit në muajin korrik.

Bundesbank tha sot se individët dhe bankat kanë dorëzuar kartëmonedha që ishin dëmtuar nga përmbytjet dhe shpesh të kontaminuara edhe me naftë, ujëra të zeza ose baltë, shkruan apnews.

Paratë e dëmtuara thahen, përpunohen dhe më pas shkatërrohen në një qendër në Mainz që analizon paratë e falsifikuara dhe të dëmtuara, dhe pronarët e saj kthehen pa pagesë.

Banka tha se qendra zakonisht merr fatura të dëmtuara në vlerë prej 40 milionë euro në vit. Këtë vit, ai mori kartëmonedha me vlerë 51 milionë euro nga zonat e goditura nga përmbytjet në Gjermaninë perëndimore midis mesit të korrikut dhe fundit të gushtit.

Gjermanët ende kanë tendencë të përdorin para më shumë se njerëzit në shumë vende të tjera evropiane.

Pasi të jenë tharë, shënimet e dëmtuara rrafshohen, verifikohen dhe numërohen. Bundesbank tha se ka blerë tharëse për të përballuar fluksin e parave të pista, duke vënë në dukje se është e rëndësishme të përpunoni shënimet e njomura shpejt para se të grumbullohen së bashku dhe të bëhen po aq të forta sa betoni.

Më shumë se 180 njerëz vdiqën në Gjermani dhe qindra të tjerë u plagosën nga përmbytjet e 14-15 korrikut, të cilat gjithashtu morën jetë edhe në Belgjikë. Reshjet e dendura të shiut i shndërruan përrenjtë e vegjël në përrenj të furishëm, duke fshirë shtëpitë, urat dhe makinat.