40 vite mister/ Enigmat e Sirenës monstër të Milanos

Ata e quajnë sirena e Milanos. Për të magjepsur burrat që e studiojnë nuk janë format e saj tërheqëse apo bukuria mitologjike që zakonisht lidhet me krijesën amfibë, por origjinën e saj misterioze.

Më shumë si një qenie monstruoze sesa Sirena e Vogël e Christian Andersen ose Madison nga “Splash, A Mermaid in Manhattan”. Megjithatë, pavarësisht nga shëmtia objektive e artifaktit, kurioziteti për historinë e saj është ushqyer për dekada të tëra.

Shtëpia e saj është Muzeu i Historisë Natyrore, nuk dihet për sa kohë. “Çdo muze ka skeletet e tij në dollap,” thotë Giorgio Bardelli, kurator i seksionit të zoologjisë së vertebrorëve.

Zbulimi i sirenës së vogël monstruoze daton në fillim të viteve 1980, nga dora e Giorgio Teruzzi, një paleontolog në pension. “Ajo ishte e vendosur brenda një prej dhomave të bodrumit ku janë vendosur depozitat e studimit të Muzeut, prapa një zgavre, përtej një muri të hollë – vazhdon Bardelli -. Askush nuk e dinte origjinën e saj, nuk kishte dokumente ose karta të bashkangjitura. Dyshimi është se mund t’i përkiste vëllezërve Villa, koleksionistëve milanezë që i dhanë pjesë Muzeut para konfliktit”.

Ndoshta ekzistenca saj në Milano daton para Luftës së Dytë Botërore dhe flakët që shkatërruan shumë nga artefaktet brenda Muzeut në Corso Venezia në 1943. Shkenca e ka bërë të qartë se sirena e vogël (e cila matet rreth 30 centimetra) është e rreme: “Nga rrezet x ne e dimë se brenda ka një kornizë druri dhe futje hekuri ndërsa pjesa më e gjerë e trupit është bërë nga telajo dhe pëlhurë dhe dru “.

Detajet bëjnë diferencën: flokët e njeriut, thonjtë e shpendëve dhe pendët e peshkut. Receta emocionuese kompozon një objekt të çuditshëm që i referohet, sipas hulumtimit të kryer në Muze (ato më të fundit të iniciuara së bashku me interesin e një djali që zbuloi ekzistencën e tij, ed), në gjysmën e dytë të shekullit XIX në Japoni Me Një periudhë në të cilën magjepsja për këto kukulla magjepsi koleksionistët dhe auditorët perëndimorë. Sirena e Fixhit që interpretuesi i cirkut Barnum solli në Amerikë (dhe e cila u shkatërrua më vonë në një zjarr tjetër) është një shembull i mirënjohur. Në botë, sirena e Milanos nuk është e vetme: ka objekte të ngjashme në Muzeun e Historisë Natyrore të Venecias, në Modena, në Salzburg, në Angli dhe në një fermë aligatorësh në Arkansas (në Shtetet e Bashkuara).

Interesi për këto krijesa të çuditshme (gjithashtu nga ana e Cicap, Komiteti Italian për Kontrollin e Kërkesave mbi Pseudoshkencën), “kthehet në mënyrë ciklike. Fillova të bëhem kurioz për këtë kur arrita në Muze ndërsa isha ende student në 1990, sirena u ekspozua në dhomën hyrëse. Pastaj me kalimin e viteve kam grumbulluar të dhëna dhe vetëdije”, nënvizon Bardelli. Sot kërkimi vazhdon, sikur të kishte akoma diçka për të zbuluar në lidhje me përbindëshin e vogël magjepsës (i cili nuk ekspozohet në dhomat e Muzeut). “Sa më shumë që dimë, aq më shumë kuptojmë se ka kaq shumë gjëra që nuk i dimë”, përfundon kuratori.